top of page

Borstprotheses

Vanaf €1.750

Borstprotheses vervangen of plaatsen? Boek een vrijblijvend consult om de mogelijkheden te bespreken.

Borstprotheses

Wanneer je in het verleden een borstvergroting hebt ondergaan met protheses kan het verstandig zijn om deze op een gegeven moment te wisselen. De levensduur van protheses is namelijk niet oneindig, is je borstvergroting meer dan 10 jaar geleden dan is het verstandig om je protheses een keer te laten controleren. Op het spreekuur kun je dan ook uitleg krijgen over een mogelijke wissel.


Soort borstprotheses:

In Nederland worden vooral siliconen borstprotheses geplaatst, deze hebben een stevige siliconen buitenkant en zijn gevuld met siliconengel, waardoor ze natuurlijk en zacht aanvoelen

Zout-water gevulde protheses hebben ook een siliconen omhulsel, maar zijn gevuld met zout water, waardoor een eventuele lekkage sneller opgemerkt wordt. Een dergelijke prothese voelt wel wat minder zacht aan.


Wanneer heeft u een prothesewissel nodig?

Na een borstvergroting kan de borst nog veel veranderen, dit zien we vooral na zwangerschappen of na gewichtstoename of -verlies. De huid en borstklier kunnen hierdoor meer gaan hangen en een andere vorm krijgen. De levensduur van een prothese kan ook een reden zijn om uit voorzorg te wisselen.

U krijgt dan nieuwe protheses met hetzelfde volume of een aangepast volume, indien de borsten erg verslapt zijn kan een borstlift verstandig zijn. Dit alles wordt met u besproken op het consult.

Daarnaast kunnen er complicaties zijn waarbij een wissel altijd wordt geadviseerd, het gaat dan om pijnlijke kapselvorming of lekkage van een prothese. Indien u denkt pijnlijke kapselvorming of lekkage te hebben kunt u via uw huisarts een verwijzing vragen naar het Alrijne Ziekenhuis, u ziet dan hetzelfde team als van de Rijnlandkliniek, maar het gaat dan in eerste instantie om verzekerde zorg.

Er zijn ook vrouwen die ervoor kiezen om hun protheses te laten verwijderen, aanpassingen aan de borstvorm (vaak een borstlift) of vulling geven met lichaamseigen vet (lipofilling) zijn afhankelijk van iemands wensen goede opties om te bespreken.


Complicaties en risico’s

De complicaties van een prothesewissel zijn een nabloeding, een wondinfectie en gestoorde wondgenezing. Om een infectie te voorkomen willen we dat u niet rookt rondom de operatie, hiervoor geldt een termijn van 6 weken voor en na de operatie.

Na het plaatsen van een prothese vormt er altijd een laagje bindweefsel rondom de prothese, dit noemen we het kapsel. Soms kan dit kapsel in de loop van de tijd verhard raken en samentrekken, dit kan een vervorming van de borst geven en uiteindelijk ook pijn.

Er kunnen tijdelijke vochtophopingen ontstaan, welke na het alleen verwijderen van protheses wat langer aan kunnen houden door de holte onder de borstklier.

Het gevoel van de tepels kan tijdelijk anders zijn of pijn geven, bij een borstlift waar de tepel verplaatst wordt is er bijna altijd verandering van het gevoel in de tepel. Heel soms sterft (een deel) van de tepel af na een borstlift. Deze kans is kleiner wanneer u niet rookt.


Besluitvormingsproces

Wanneer u op consult komt om uw borstprothese te laten beoordelen wordt u altijd door een van de plastische chirurgen gezien. We kijken dan naar de levensduur van de protheses, beoordelen met lichamelijk onderzoek uw borsten en kijken naar de veranderingen die uw borst heeft doorgemaakt. We bespreken daarbij altijd de eventuele wensen die u heeft.

Mocht er sprake zijn van een kapselcontractuur met pijnklachten of een lekke prothese vragen we bij de zorgverzekeraar goedkeuring om de protheses te verwijderen. Indien u dan nieuwe protheses geplaatst wil hebben komen deze kosten  voor uw eigen rekening.

Indien er geen afwijkingen aan de protheses worden gevonden, kunnen we gezien de levensduur van de prothese of uw wens besluiten om een prothesewissel te doen. Dan wordt er gekeken of het huidige volume van de prothese nog naar uw wens is, of dat het volume aangepast wordt. Indien een borstlift of andere aanvullende ingreep te adviseren is bespreken we deze ook met u.


De operatie en de nazorg

Een prothesewissel moet altijd onder nacrose plaatsvinden. Het kan meestal in dagbehandeling, wat inhoudt dat u niet in het ziekenhuis blijft slapen.

U dient een goed zittende sportBH te kopen, deze doet u voor het ontslag uit het ziekenhuis aan.

De wonden dienen minimaal 24 uur droog te blijven, maar daarna kunt u douchen.

Twee weken na de operatie komt u voor controle op het spreekuur van de verpleegkundige, hierbij worden de borsten en de wonden gecontroleerd. Tot die tijd moet u de sportBH dag en nacht dragen en geen zware fysieke activiteiten doen.

Als de genezing goed gaat kunt u de sportBH gaan afbouwen en na 6 weken mag u alles weer normaal doen. Alle sporten zijn dan weer mogelijk en als de littekens rustig zijn kan er weer een normale BH worden gedragen.


Veel gestelde vragen:


Wanneer moet je overwegen je protheses te vervangen?

  • Na een levensduur van 15 jaar is het verstandig om dit te overwegen.

  • Indien er veranderingen van de borst zijn waar u zich niet meer prettig/comfortabel bij voelt

  • Indien er pijnlijke kapselvorming is

  • Indien er een lekkage van een prothese is


Wat zijn de symptomen van een defect prothese?

  • Als je merkt dat het volume van 1 borst is afgenomen of juist toegenomen

  • Wanneer een borst/protheses minder weerstand heeft dan de andere borst

  • Bij een plots volume toename is van een borst of er nieuwe zwellingen of knobbels zijn dient u via de huisarts een verwijzing te vragen om een beoordeling te krijgen in het (Alrijne) ziekenhuis.

bottom of page